PakkauksetSulje

Kiertävä pakkaus on toiminnan perusta

Koko alan yhteinen tavoite on pakkausjätteen minimointi. Suurelta osin sen ansiosta Suomessa kertyy asukasta kohden vähiten pakkausjätettä Euroopassa. Tähän on päästy keskittymällä pantillisten palautuspakkausten käyttöön. Järjestelmässä kiertää alumiinitölkkejä, materiaalina kierrätettäviä muovi- ja lasipulloja, uudelleentäytettäviä lasipulloja sekä ravintolakäyttöön tarkoitettuja uudelleentäytettäviä hana-astioita.

Pantilliset pakkaukset palautuvat

Suomalaiset ovat ahkeria kierrättäjiä. Tämä näkyy kansainvälisestikin korkeina palautusasteina. Lasipulloista palautuu uudelleentäytettäväksi lähes 100 prosenttia ja pantillisista tölkeistä kierrätettäväksi 95 prosenttia. Muovisissa juomapakkauksissa Suomen kierrätysprosentti 93 on huippuluokkaa maailmassa. Kierrätyslasipulloistakin palautuu 90 prosenttia.

Käytöstä poistetut pakkaukset hyötykäyttöön

Lähes kaikki alan käytöstä poistamat pakkausmateriaalit ovat hyödynnettävissä uudelleen. Käytöstä poistetuista lasipulloista valmistetaan uusia lasipakkauksia. Kierrätyslasipullon materiaalia hyödynnetään monipuolisesti esimerkiksi pulloina tai teollisuuden routaeristeinä tai kevytbetonina. Kierrätysmuovipullot saattavat löytää uuden elämän erilaisissa muovituotteissa tai keinokuiduista valmistetuissa tekstiileissä. Palautuneet muovikorkit voivat muuttua ämpäreiksi, haravoiksi tai henkareiksi. Kerätystä alumiinista tehdään uusia tölkkejä tai muita alumiinituotteita.

Myös pullokorit, kennolevyt, juomakorilavat ja pyörälliset dollyt kiertävät ja ovat uudelleenkäytettäviä. Käytöstä poistetuista muovikoreista valmistetaan esimerkiksi salaoja- ja kaapeliputkia.

Lue lisää