« takaisin tiedotteisiin

Tutkimus: Suomalaiset ostavat olutta ulkomailta 69 miljoonaa litraaSulje

Suomalaiset ostavat olutta 69 miljoonaa litraa vuosittain ulkomailta, pääosin Virosta ja laivoilta. Määrä on kaksinkertainen viranomaisten haastattelututkimuksen tulokseen nähden. Valtio menettää matkustajatuonnin vuoksi pelkästään oluen alkoholi- ja arvonlisäverotuloja 164 miljoonaa euroa. Tiedot käyvät ilmi Regioplan Policy Researchin ja EY:n tutkimuksesta, jossa selvitettiin oluen korkeiden valmisteverojen ja rajakaupan vaikutuksia valtiontalouteen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Tutkimus osoittaa, että korkeilla valmisteveroilla ja suurilla verotasojen eroilla naapurimaiden kesken on negatiivisia vaikutuksia talouteen ja työllisyyteen korkean verotuksen maissa. Korkeat verot johtavat korkeisiin kuluttajahintoihin aiheuttaen myyntien ja työpaikkojen vähenemistä kotimaassa, kun kuluttajat ostavat oluet matalamman hintatason maista.

Suomessa oluen valmistevero on EU:n korkein ja rajakauppa on merkittävä ilmiö. Tutkimuksen mukaan 50,8 % suomalaisista ostaa olutta ulkomailta. Korkeiden kotimaan hintojen vuoksi suuri osa suomalaisista (74,6 %) ostaa olutta Virosta.

”Suomessa on lähes viisinkertainen olutvero Viroon nähden ja se näkyy yhä kasvavana oluen matkustajatuontina. Oluen myynti kotimaassa sen sijaan laski huhtikuussa lähes 13 % edellisen vuoden huhtikuuhun nähden, vaikka jo vertailuvuoden kotimaanmyynnit olivat ennätyshuonot”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Panimoalan keväällä 2015 teettämän toimialaraportin mukaan Suomessa on kadonnut alalta kahdessa vuodessa 3 100 työpaikkaa koko ketjussa pellolta pöytään. Panimot työllistävät suoraan 1 900 henkilöä ja koko ketjussa noin 26 000 henkilöä. Oluen osuus työllistävästä vaikutuksesta on noin 55 %.

Veronkorotukset vievät työpaikat

Regioplan Policy Researchin ja EY:n tutkimuksen tulokset osoittivat, että valtion saamat oluen valmisteverotuotot eivät kasva prosentuaalisesti niin paljon kuin veroa korotetaan. Tutkimuksessa tarkasteltiin valtion oluesta saamia verotuottoja ja niiden suhdetta veronkorotuksiin EU-maissa ja Norjassa.

Oluen valmisteveroa nosti 17 maata tutkimusajanjakson aikana. Useimmissa veroa nostaneista maista (15) työpaikat vähenivät oluen arvoketjussa. Veroa nostaneista maista kahdeksassa oluesta saadut verotulot jopa vähenivät. Kahdeksassa maassa verotuotot kasvoivat, mutta prosentuaalisesti merkittävästi vähemmän kuin veroa korotettiin. Vain yhdessä maassa verotulot kasvoivat samassa suhteessa veroprosentin nostoon nähden.

Suomessa nostettiin oluen valmisteveroa 8,2 % vuoden 2014 alussa ja tuotto kasvoi vain 4,4 % vuodesta 2013 vuoteen 2014.

Hintaerot naapurimaiden välillä johtavat myös laittomaan oluen maahantuontiin. Alkoholijuomien laittomalla maahantuonnilla on monia negatiivisia seurauksia muun muassa juomien myynti alaikäisille. Tämän tutkimuksen laskelmissa on huomioitu vain matkustajien laillisesti tuoma olut.

Regioplan Policy Research ja EY toteuttivat tutkimuksen oluen korkeiden valmisteverojen talousvaikutuksista vuonna 2014. Tutkimuksen tilasi the Brewers of Europe.

Liitteet: Economic Effects of High Excise Duties on Beer

Olutvero EU-maissa 2015

Lisätiedot:
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto
Toimitusjohtaja Elina Ussa, p. 045 269 7711
Viestintäpäällikkö Outi Heikkinen, p. 050 370 8677

Partner, Walter de Wit, Ernst & Young, p. +31 6 2125 1881

www.panimoliitto.fi, www.kohtuullisesti.fi, www.maljasuomelle.fi
Twitter: @panimoliitto, Facebook: /panimoliitto, Instagram: @panimoliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Captol Invest Oy, Oy Hartwall Ab, Nokian Panimo Oy, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy, Saimaan Juomatehdas ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan kolmanneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.