« takaisin tiedotteisiin

Tavoitteena säilyttää korkea pullonpalautusasteSulje

Kesällä ja varsinkin juhannuksena olutta, virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä nautitaan runsaammin kuin muina vuodenaikoina. Tuolloin myös panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden uudelleentäytettävät pullot kiertävät vilkkaimmin juomatehtaan ja kuluttajan välillä. Vuonna 1997 pullojen palautusaste kohosi 99 %:iin. Jotta saavutettu taso säilyy, pullot on muistettava palauttaa yhtä aktiivisesti myös tänä vuonna. Korkeasta palautusasteesta hyötyvät kuluttajat ja luonto.

Panimoiden palautuspullojärjestelmä on huippuluokkaa

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden palautuspullojärjestelmä on ainutlaatuinen korkean palautusasteensa ja suuren uudelleentäytettävien pakkausten osuutensa ansiosta. Esimerkiksi Suomessa kuluttajapakkauksista palautettavia ovat panimopakkausten lisäksi vain lasipullot, lasipurkit ja nestepakkauskartongit. Ainakaan tällä hetkellä niiden palautusasteet eivät yllä pullonpalautusasteen tasolle.

Euroopassa verrattavissa olevaa osaamista löytyy ainoastaan Pohjoismaista. Tanskassa uudelleentäytettävien olutpullojen osuus kaikista olutpakkauksista on 91 %. Norjassa ja Suomessa osuus on 71 %. Muualla Euroopassa osuudet, kuten myös palautusasteet, jäävät huomattavasti alle Suomen lukujen. Maamme yli 20 000 palautuspistettä ja pantillinen palautusjärjestelmä tekevät juomapakkausten palauttamisesta suomalaisille vaivatonta ja palkitsevaa.

Järjestelmässä kiertää yhteensä noin 200 miljoonaa pulloa. Jos ala käyttäisi kertakäyttöisiä pulloja, niitä kuluisi joka vuosi yli miljardi kappaletta. Oikein käsiteltynä yksi pullo kiertää elinaikanaan aikana yli 30 kertaa. Kun pullo poistetaan kierrosta, se päätyy raaka-aineeksi. Lasipulloista tehdään lasivillaa ja lasituotteita. Muovipullot sulatetaan muoviteollisuuden tarpeisiin.

Uudelleentäytettävien pullojen lisäksi myös muut panimoalan kuluttajapakkaukset kiertävät tehokkaasti: muovikorkit palautuvat 85-prosenttisesti ja juomakorit käytännössä 100-prosenttisesti. Tölkkien palautusaste oli viime vuonna 82 %. Muovikorkit ja juomakorit päätyvät muovipullojen tavoin erilaisten muovituotteiden raaka-aineeksi. Tölkit hyödynnetään sulatuksen jälkeen metalliteollisuudessa. Joillakin paikkakunnilla kruunukorkit voi palauttaa pienmetallikeräykseen metalliteollisuuden hyödynnettäväksi.

Ympäristöä säästävät ratkaisut ulottuvat kaikkiin toimintoihin

Ympäristötietoiselle kuluttajalle kotimaiset oluet, virvoitusjuomat ja kivennäisvedet ovat turvallinen valinta, sillä kotimainen panimoala on sitoutunut kestävän kehityksen periaatteeseen ja pyrkii pienentämään ympäristövaikutuksia kaikissa toiminnoissaan. Periaate toteutuu ympäristöä säästävien pakkausratkaisujen lisäksi esimerkiksi juomien valmistuksessa, jossa mm. keskeiset sivutuotteet hyödynnetään, energiaa otetaan talteen ja vedenkäyttö on minimoitu.

Lisätiedot
viestintäpäällikkö Sirpa Rinne
puhelin (09) 1488 7238