« takaisin tiedotteisiin

Tanska vastasi veronalennuksilla rajusti kasvaneeseen oluen rajakauppaanSulje

Tanska päätti hillitä voimakkaasti kasvanutta juomien rajakauppaa laskemalla oluen ja virvoitusjuomien valmisteveroja. Veronalennusten ansiosta oluen ja virvoitusjuomien myynti siirtyi rajakaupasta kotimaahan.

Tanska laski olutveroa 15 % ja virvoitusjuomaveroa 50 % vuonna 2013. Oluen ja virvoitusjuomien myynnit kääntyivät kotimaassa plussalle, mutta myynnit rajakaupassa laskivat roimasti. Virvoitusjuomavero poistettiin lopulta kokonaan vuonna 2014. Veronalennukset olivat osa Tanskan kasvusuunnitelmaa.

”Veronalennus oli oikea ratkaisu, joka nosti kotimaanmyyntiä ja vähensi rajakauppaa. Nyt tuotteita ostetaan enemmän sieltä, missä ne kulutetaan”, sanoo Tanskan Panimoliiton toimitusjohtaja Niels Hald.

Tanskassa valmistevero 4,7 tilavuusprosenttiselle oluelle on 0,35 euroa litralta ja naapurimaassa Saksassa 0,09 euroa litralta. Regioplan Policy Researchin ja EY:n tutkimuksen mukaan tanskalaisista lähes puolet (49,8 %) ostaa olutta ulkomailta, pääasiassa Saksasta.

Vastaava oluen valmistevero Suomessa on 1,51 euroa litralta ja Virossa 0,34 euroa litralta. Suomella ja Virolla on suurin naapurimaiden välinen ero olutverojen tasoissa EU:ssa. Suuret veroerot johtavat mittavaan rajakauppaan maiden välillä.

”Suomen alkoholipolitiikan suurin ongelma on kasvanut rajakauppa Virosta. Uudelta hallitukselta tarvitaan toimia sen hillitsemiseksi. Ei ole mielekästä kasvattaa valtion menoja lisäämällä rajavalvontaa vaan pitäisi antaa kilpailukykyisen verotuksen hoitaa ongelma itsestään”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Lisätiedot:
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto
Toimitusjohtaja Elina Ussa, p. 045 269 7711
Viestintäpäällikkö Outi Heikkinen, p. 050 370 8677

Secretary General, CEO, Niels Hald, Danish Brewers Association, p. +45 7216 2424

www.panimoliitto.fi, www.kohtuullisesti.fi, www.maljasuomelle.fi
Twitter: @panimoliitto, Facebook: /panimoliitto, Instagram: @panimoliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Captol Invest Oy, Oy Hartwall Ab, Nokian Panimo Oy, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy, Saimaan Juomatehdas ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan kolmanneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.