« takaisin tiedotteisiin

Suomalaisten mielestä alkoholiton olut sopii parhaiten ruokajuomaksiSulje

Lähes joka toisen suomalaisen mielestä alkoholiton olut sopii parhaiten ruokajuomaksi. Suomalaisista 39 % pitää alkoholitonta olutta erityisesti saunajuomana ja kolmanneksen mielestä olut sopii nautittavaksi janojuomana. Viidenneksen mielestä alkoholiton olut sopii seurustelujuomaksi. Luvut selviävät Taloustutkimuksen toteuttamasta kyselytutkimuksesta.

Naiset pitävät alkoholitonta olutta ruoka- ja saunajuomaksi sopivana miehiä enemmän. Miehet taas pitävät alkoholitonta olutta janojuomana. Maailmalla alkoholiton olut on suosittu palautusjuoma, mutta Suomeen trendi ei ole vielä isosti rantautunut. Taloustutkimuksen kyselyssä 6 % sanoi pitävänsä alkoholitonta olutta palautusjuomana urheilusuorituksen jälkeen.

Euroopassa erityisesti alkoholittomat oluet ja ykkösoluet ovat kasvattaneet suosiotaan. Saksassa alkoholittoman oluen osuus on 5 % oluenkulutuksesta ja Espanjassa jopa 10 %. Alkoholittomien oluiden kulutus on Suomessa eurooppalaisittain pientä, alle puoli prosenttia oluenkulutuksesta, mutta juomatottumukset ovat muutoksessa. Viidessä vuodessa alkoholittomien oluiden myynti on kasvanut yli 30 %. Kuluttaja kaipaa makunautintoja arkeen ja voimistuva hyvinvointi- ja terveystrendi suosii matala-alkoholipitoisia juomia. Alkoholiton olut on vähäkalorinen juoma ja se sopii hyvin nautittavaksi eri tilanteisiin.

Alkoholittomalla oluella kireä verotus

Suomessa alkoholiton olut verotetaan virvoitusjuomaveron mukaan. Vero on muuhun Eurooppaan verrattuna korkea. Alkoholittoman oluen vero, 22 senttiä litralta, on samaa tasoa ykkösoluen veron kanssa.

”Saksassa ja Espanjassa alkoholittomien oluiden myynti on kasvanut 2010-luvulla rajusti. Meillä kova verotus jarruttaa alkoholittoman oluen suosion kasvua. Verotuksella pitäisi suosia mietojen juomien kulutusta, eikä päinvastoin”, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Kaiken kaikkiaan olutvalikoima on Suomessa monipuolistunut kovasti viime vuosina. Kotimaisten oluiden valikoima ruokakaupassa ei ole koskaan aiemmin ollut näin laaja.

Taloustutkimus toteutti suomalaisten alkoholi- ja virvoitusjuomien osto- ja kulutuskäyttäytymistä selvittäneen tutkimuksen kesäkuussa 2015. Tutkimuksen tilaajana oli Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto. Tutkimukseen vastasi 1162 henkilöä Taloustutkimuksen Internet-paneelissa. Tutkimustulokset on painotettu vastaamaan Suomen aikuisväestöä iän, sukupuolen ja suuralueen mukaan.

Liite: Alkoholittoman oluen sopivuus nautittavaksi eri tilanteissa

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Elina Ussa, p. 045 269 7711
Viestintäpäällikkö Outi Heikkinen, p. 050 370 8677

panimoliitto.fi, kohtuullisesti.fi, maljasuomelle.fi
Twitter: @panimoliitto, Facebook: /panimoliitto, Instagram: @panimoliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Captol Invest Oy, Oy Hartwall Ab, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy, Saimaan Juomatehdas ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan kolmanneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.