« takaisin tiedotteisiin

Panimoliitto on jakanut oluttietoutta jo 5000 ravintola-alan opiskelijalleSulje

Jo 5000 ravintola-alan opiskelijaa on saanut Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton tarjoaman olutkoulutuksen. Koulutuksia on järjestetty yli 250 eri ammattikorkeakouluissa ja -opistoissa ympäri Suomen vuodesta 2003 lähtien.

Koulutuksen tarkoituksena on lisätä tulevan ravintolahenkilökunnan tietämystä monipuolisesti oluesta ja eri olutlaaduista. Koulutuksessa kerrotaan lisäksi oluen historiasta, valmistuksesta, raaka-aineista, tarjoilusta sekä ruuan ja oluen yhdistämisestä.

Koulutukset on toteuttanut Pieni Olutkoulu, jonka kouluttaja Mikko Salmi on tehnyt monipuolista työtä oluen parissa pitkään. Yli kymmenen vuoden ajan Salmi on kouluttanut vuosittain satoja ravintola-alan opiskelijoita oluen saloihin yhteistyössä Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton kanssa. Ravintola-alan opiskelijoille Panimoliiton ja sen jäsenyritysten tarjoama olutkoulutus voi olla ainoa olutta käsittelevä osa opinnoissa. Panimoliiton jäsenyritykset järjestävät runsaasti olutkoulutuksia oppilaitosten lisäksi ravintola-alan ammattilaisille ja tilauksesta erilaisille ryhmille.

”Suomessa on parhaillaan valtavan hieno olutbuumi. Koskaan aiemmin ei ole ollut näin paljon eri olutlaatuja kuluttajien saatavilla. Oluen vahvuus ei ole enää keskustelunaihe kuin ehkä päättäjien suussa. Kuluttajille oluen eri makuvivahteet ovat nousseet pääasiaksi”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa ja jatkaa:

 ”Olut on tärkeä ravintoloille, joiden alkoholimyynnistä noin 70 % on olutta. Myös olutbuumi näkyy ravintoloissa – oluisiin erikoistuneiden pubien suosio on kasvanut. Trendikkäimmät ravintolat osaavat suositella myös erilaisia oluita ruokajuomiksi.”

Suomessa myydystä oluesta vain 15 prosenttia anniskellaan ravintoloissa. Euroopassa ainoastaan Puolassa (10 %), Virossa (9 %), Latviassa (9 %) ja Liettuassa (8 %) ravintolamyynnin osuus oluen kulutuksesta on pienempää. Ravintolakulutuksen osuus oluen tilastoidusta kulutuksesta oli vuonna 2003 vielä 25 %, mutta vuonna 2014 enää vain 15 %.

”Ravintolakulutuksen jatkuva väheneminen on harjoitetun alkoholipolitiikan tulosta, ja tämän hetken merkittävin alkoholipoliittinen ongelma. Ravintolat ovat tärkeä kohtaamispaikka ja osa kaupunkikulttuuria; on sääli, että vanhentuneella ylisääntelyllä on vaikeutettu alan kehitystä. Alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä on mahdollista korjata asia. Tulisi myös kiinnittää huomiota veropolitiikkaan, joka tällä hetkellä ohjaa kuluttajat hakemaan juomansa rajakaupasta. Suomen olutverotus on viisinkertainen Viroon verrattuna”, Ussa sanoo.

Tänään 18.9. vietetään maailmanlaajuisesti oluen vastuullista nauttimista korostavaa päivää (Beer Responsible Day). Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on jo vuosia puhunut alkoholin kohtuukäytön puolesta kännikulttuuria vastaan. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toteuttaa yhdessä Päivittäistavarakauppa ry:n kanssa kohtuullisesti.fi-vastuuhanketta, jolla halutaan jakaa tietoa vastuullisesta alkoholinkäytöstä ja kohtuullisuudesta sekä herätellä jokaista kuluttajaa arvioimaan omaa alkoholinkulutustaan. Kohtuullisesti.fi-tunnusta käytetään Panimoliiton jäsenyritysten kotimaassa valmistetuissa omissa alkoholituotemerkkien pakkauksissa. Merkki näkyy myös yritysten alkoholituotteiden mainonnassa.

Lisätiedot:

Pieni Olutkoulu
Olutkouluttaja Mikko Salmi, p. 040 734 4928

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto
Toimitusjohtaja Elina Ussa, p. 045 269 7711
Viestintäpäällikkö Outi Heikkinen, p. 050 370 8677

www.panimoliitto.fi, www.kohtuullisesti.fi, www.maljasuomelle.fi
Twitter: @panimoliitto, Facebook: /panimoliitto, Instagram: @panimoliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Captol Invest Oy, Oy Hartwall Ab, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy, Saimaan Juomatehdas ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan neljänneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.