« takaisin tiedotteisiin

Olut on hyvä valinta joulupöytäänSulje

Suomalaiset yhdistävät mieluiten tummat oluet hieman raskaampien jouluruokien kuten kinkun kanssa ja kevyet oluet kalan ja kalkkunan kanssa. Taloustutkimus selvitti suomalaisten näkemyksiä eri oluttyyppien sopivuudesta yleisimpien jouluruokien kanssa.

Kyselystä selviää, että lähes puolet (46 %) 18−70-vuotiaista suomalaisista pitää tummaa lageria joulukinkun kanssa parhaiten yhteen sopivana oluena. Vaalea lager sopii parhaiten kalkkunan ja graavilohen kanssa ja vehnäolut kalkkunan kanssa. Suomalaiset yhdistävät oluen myös jälkiruokaan. Tumma stout tai porter mielletään puolestaan parhaiten juustojen sekä suklaan kanssa nautittavaksi. Lisäksi rosolliin, juureslaatikoihin ja lipeäkalaan yhdistyy luontevimmin vaalea lager.

Suomessa on parhaillaan käynnissä olutbuumi, mutta olut on kuulunut suomalaisten joulupöytään jo vuosisatoja. Suomalaisen joulupöydän ruokalajit ovat vaativia esimerkiksi viinille, mutta olut sopii niiden kanssa yhteen mainiosti.

”Olut on varma juomavalinta läpi aterian. Olutvalikoima on Suomessa laaja ja monipuolinen ja kaikille jouluaterian ruokalajeille löytyy sopiva olut. Monelle maistuu parhaiten vaalea tai tumma lager, joka joulupöydän lisäksi sopii myös joulusaunaan ja seurustelujuomaksi”, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton viestintäpäällikkö Outi Heikkinen.

Joulu on kesän jälkeen yksi tärkeimpiä sesonkeja oluen myynnissä. Joulukuussa myydään olutta noin 20−30 % enemmän kuin esimerkiksi loka-marraskuussa. Viime vuonna Taloustutkimuksen kuluttajatutkimuksessa yli puolet suomalaisista kertoi tarjoavansa olutta joulupöydässä.

Olut on alkoholipitoisuudeltaan mieto ja siksi myös vähäkalorinen alkoholijuoma. Kohtuullisesti nautittuna oluella on useita terveyttä edistäviä vaikutuksia ja olut sisältää myös monia tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Joulupöydässä on hyvä olla tarjolla myös alkoholitonta olutta.

Kotimaiset joulu- ja talvioluet ovat lähiolutta. Oluiden valmistuksessa käytetty mallasohra on peräisin suomalaisilta pelloilta.

Taloustutkimus toteutti suomalaisten alkoholi- ja virvoitusjuomien osto- ja kulutuskäyttäytymistä selvittäneen tutkimuksen kesäkuussa 2015. Tutkimuksen tilaajana oli Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto. Tutkimukseen vastasi 1162 henkilöä Taloustutkimuksen Internet-paneelissa.

Liite: Oluet yhdistettynä jouluruokiin

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Elina Ussa, p. 045 269 7711
Viestintäpäällikkö Outi Heikkinen, p. 050 370 8677

www.panimoliitto.fi, www.kohtuullisesti.fi, www.maljasuomelle.fi
Twitter: @panimoliitto, Facebook: /panimoliitto, Instagram: @panimoliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Captol Invest Oy, Oy Hartwall Ab, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy, Saimaan Juomatehdas ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan neljänneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.