« takaisin blogiin

Kuva suomalaisesta viinanhimoisesta kuluttajasta on vääräSulje

Yleinen suomalaista alkoholipolitiikkaa ohjaava väite on, että parempi saatavuus aina lisää kulutusta. Kauppojen aukiolojen vapautuminen viime vuoden alussa toi alkoholin myyntiin lisäaikaa muutaman tunnin viikossa. Lisäksi alkuvuonna oli yksi myyntipäivä enemmän kuin edellisvuonna. Vuosi 2016 on hyvä käytännön kokeilu paljon käytetylle teesille. Moni terveysjärjestö näkikin tässä jo uhkaavan juomakulttuurin tuhon sarastuksen (http://www.hs.fi/talous/art-2000002926103.html).

Tuoreimpien Valviran tilastojen mukaan päivittäistavarakaupan alkoholijuomien myynti ei kasvanut tammi-lokakuun välisenä aikana edelliseen vuoteen verrattuna. Kauhean vaikea tämän tilaston valossa on nähdä sitä viinanhimoista suomalaista kuluttajaa, jonka kulutusta vain yhteiskunnan kontrolli sääntelee!

Maltilliset politiikan muutokset eivät automaattisesti merkitse kriisiä suomalaisen juomakulttuurin kannalta. Sama pätee myös tulevaan alkoholilain kokonaisuudistukseen. Uhkakuvat, joissa kaikkien alkoholista aiheutuvien haittojen ennustetaan kasvavan, eivät perustu tosiasioihin. Ennustaminen on vaikeaa, mutta uhkakuvien lietsonta helppoa.

Hyvä esimerkki uhkakuvilla pelottelusta on Liikenneturva, joka lonkalta ennusti onnettomuuksien kasvavan, kun kuluttajalle annetaan mahdollisuus valita 0,8 % vahvempia alkoholijuomia ruokaostosten yhteydessä. Eikö liikenneturva juurikin tee työtä paremman liikennekulttuurin eteen? Oppia siihen kannattaisi lähteä hakemaan vaikkapa Tanskasta, jossa alkoholin kulutus on jonkin verran suurempaa kuin Suomessa, mutta liikenneonnettomuuksia vähemmän.

Vuosia jatkunut alkoholin kotimaan myynnin lasku jatkunee siis vuonna 2016, vaikka ruokakaupoissa saatavuus muutamalla tunnilla paranikin. Valviran tilastojen päivittyessä kehitys tältä osin tarkentuu. Sen sijaan panimojuomien rajakauppa, lähinnä Virosta, on viimeisimmän THL:n puhelinhaastatteluihin perustuvan arvion mukaan kaikkien aikojen huipussaan.

Kansanterveyden kannalta on yhdentekevää mistä juoma hankintaan, mutta kotimaisten elinkeinojen ja kansantalouden kannalta on järkevää vahvistaa kotimarkkinaa rajakaupan kustannuksella.

Rajakaupan takia Suomelta jää saamatta vuosittain yli 300 miljoonaa mahdollisia verotuottoja; eikä luvussa ole vielä edes huomioitu arvonlisäveroa. Alkoholin aiheuttamat haitat hoidetaan kotimaassa.

Nykyisellään alkoholin matkustajatuonti on lähes kaksinkertaista verrattuna alkoholin myyntiin Suomen ravintoloissa. Rajakaupasta hankittu olutmäärä on kolminkertainen Alkon myymälöiden olutmyyntiin verrattuna. Ongelmallista on myös se, ettei kukaan valvo, kenen käyttöön Virosta tuodut juomat päätyvät.

Päättäjien pitäisi taata kotimaiselle elinkeinolle samanlainen toimintaympäristö verojen ja sääntelyn suhteen kuin on keskeisissä kilpailijamaissakin. Kulutushyödykkeiden osalta vertailu pitää ensisijaisesti tehdä niihin maihin, joista tällä hetkellä Suomeen kohdistuu kilpailevaa rajakauppaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Suomen on pidettävä alkoholiverotus Viron, Latvian, Ruotsin ja Saksan kanssa kilpailukykyisellä tasolla sekä sääntelyhurmoksen sijaan karsittava vielä lisää vuosien varrella kertynyttä normistoa.

Ruokakaupan alkoholirajan maltillinen nostaminen on järkevää; se lisää kilpailua kotimarkkinoilla, kasvattaa kotimaanmyyntiä rajakaupan kustannuksella ja parantaa näin elinkeinojen mahdollisuuksia työllistää.

 

Kommentit

 • PET

  Onko Suomen yllä jokin lasikupu, jonka sisäpuolelle vallitsee tieteissarjoista tuttu ”Warp bubble.”
  Kuplan sisällä eletään edelleen silmukkaa vuodesta 1977. Elvis on juuri relannut ja sitä rataa…

 • Mika

  Eikös ainakin ruotsissa ja norjassa ole suomeakin tiukempi alkoholipolitiikka, ja kreikassa niillä on se ’ouzo’, mitä ei juo erkkikään.

  Muuten vapaampi myynti saattaisi lisätä alkoholin kulutusta, mutta riskikäyttäjillä tuskin sen enempää kuitenkaan. Alkoholipolitiikka varmaan vapautuu suomessa sitten kun on robottiautot tai autoissa alkolukot.

 • Harry Jussila

  Ei Suomi ole mikään eurooppalainen sivistysmaa millään mittarilla. Vapaa alkoholikulttuuri ei vain sovi suomalaisille, koska juominen ei ole sivistynyttä. Jopa mummot ostavat olutlaatikon viikonlopuksi. Päinvastoin.. alkoholin saatavuutta pitäisi kiristää huomattavasti ja hintoja nosta tuntuvasti. Hyvin tiukka alkoholipolitiikka on kuitenkin järkevä ratkaisu ennen mahdollista alkoholin täyskieltoa, sillä kuka oikeasti tarvitsee alkoholia ja miksi?

  • Mauni

   Jaha, perinteinen itsensäruoskinta taas alkoi… Eivät suomalaiset ole mikään kaikesta muusta maailmasta eroava kansa. Jos yleistyslinjalle mentäisiin, niin kyllä Briteissä, Saksassa, Ruotsissa näkee yhtä kovaa käyttöä. Joka mielestäni näkyy pahemmin häiriönä kaduilla.

  • Jaakko Tuominen

   97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi – eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. 🙂

  • Jaakko Tuominen

   Olisi jotenkin suotavaa, että tuo suomalaisiin kohdituva alkoholirasismi olisi tieteellisestikin todistettua. 🙂

  • Jouni

   Se että sinulla on vaikeuksia alkoholin käyttösi suhteen ei tosiaankaan tarkoita että muilla olisi. Ymmärrän kyllä että sivistymätön juomisesi häiritsee, oletkin lähes ainoa jonka tiedän.

   Itse kulutan hyvin sivistyneesti, samoin lapseni ja lähes kaikki tuntemani ihmiset.

  • Matti Auer

   Pahat puheet suomalaisten yleisestä sivistymättömyydestä on pötypuhetta myös aivan mittareilla mitattuna. Alkoholin kulutuksen lisäksi suomalaisten suolan-, sokerin-, tyydyttämättömien rasvahappojen kulutukset, rasismin ja vaikka liikenneonnettomuuksien määrä yms. suomalaiset ovat pärjänneet keskivertoa EU-kansalaista paremmin kaikilla mittareilla.

 • Seppo Laine

  Yksi asia unohtuu, Suomessa ”viikon” alkoholi juodaan enimmäkseen Pe-La aikana muuaalla Euroopassa kulutus on tasaista koko viikon.
  Ei Euroopassa näe missään suurkaupungeissa sellaista örveltämistä kuin Suomessa.
  Se vaan on tosiasia, vaikka eräille tuottaa tuskaa siitä puhuminen ja saadaan tilastoilla pelleiltyä.

  • Jaakko Tuominen

   Kieltolaki tuhosi vuosikymmeniksi alkoholin normaalin nauttimisen kulttuurin, mutta nyt on vuosi 2017. 🙂

  • Jouni

   Ikävää että örvellät viikonloppuisin. En juurikaan tunne muita. Toivottavasti parannut tuosta sairaudestasi.

   Itsekin tosiaan juon alkoholia viikonloppuisin, en juurikaan arkisin. Joka perjantai ryyppään 2, joskus jopa 3 lasillista jotain hienoa single malt whiskyä. Minulla taitaa olla tuollainen 15 erilaista pulloa joista monet on avattu. Ja myönnän että juon jopa 2 tai 3 saunaolutta viikonloppuna.

  • Timppa

   PUTKIJUOPOTTELU, eli pidemmät päihdepitoiset ”sarjat” eivät mahdollistu kaikilla halukkailla koska työ oheistoimineen vielä häiritsee kunnollista rentoutumista. En tiedä millaisen illuusion suomalaisten alkoholinkäytöstä ovat muut saaneet mutta itse olen kyllä kuullut monen suomalaisen nauttineen lomallaan ulkomailla enemmän alkoholia myös sen edullisemman hinnan vuoksi. 20% suomalaista juo 80% Suomessa nautitusta!

  • San Holo

   Totta, ongelma ei ole alkoholin kokonaiskulutus vaan se tapa, jolla alkoholia ”nautitaan”. Pää täyteen juomakulttuuri tuottaa sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia. Ei se haittaisi mitään, mutta ”joku” maksaa sen lystin, mitä nämä örveltäjät aiheuttavat mm. terveydenhuoltokustannusten osalta.

  • Antti Einari

   Aika yksioikoinen näkemys asiasta. Hampurissa, Lontoossa ja Riikassa asuneena voin sanoa, ettei Helsingissä viikonloppuisin meno ole lähellekään sitä luokkaa kuin noissa kolmessa kaupungissa. Oikeastaan en ole nähnyt Helsigissä örveltämistä kuin joskus Vappuna ja kerran 20 vuodessa, kun Suomi voittaa lätkän maailmanmestaruuden.

 • Monomono

  Mitä uskoa ,ykksi tilasto todisttaa että juomme n.8 litraa absoluutista alkoholia ja toinen että 18.Molemmar netistä 3 minuutin sisällä poimittua.

 • cheezus

  Kuules Harry, jos et itse juo alkoholia tai käytä sitä, niin sen ei pidä tarkoittaa sitä, että muut jotka haluavat nauttia laadukkaita alkoholijuomi esim. laatuviinejä tai pienpanimo oluita pitäisi heiltä kieltää tai rajoittaa. Kieltolait ja tiukka sääntely, hinnat yms. ovat TUHONNEET meidän kulttuurin eikä me olla koskaan päästy opettelemaan hyvää juomakulttuuria. Vapautus toisi juuri sen, että se ei olisi enää ”syntistä” tai ”kiellettyä” vaan normaalia käytöstä ja kohtuudella. Suurjuomarit juovat itsensä hengiltä, vaikka kuinka säännellään tai nostetaan hintoja, tämä on tosiasia. Pienen surkean sakin takia ei koko kansan pidä kärsiä, eihän?

 • marju turunen

  Olin matkalla etelän suunnassa kolme kuukautta, alkoholia oli joka paikassa mutta humalassa vain kaksi ruotsalaista.
  Me kuulumme Eurooppaan ja meille kuuluu samat juomat ja halpa hinta kuin muillekin eurooppalaisille.

  Rouva T

 • On se kumma

  Elämä on Suomessa on kallista ja alkoholi erikoisesti. Espanjassa saa punaviinilitran 62 senttiä (Lidlin hyllyssä Malagassa)
  Kaikenlainen rajoitus alkoholin myynnissä pitäisi poistaa keralla. Ehkä 18 v rajoitus voisi olla.

 • Vode

  Euroopassa on hyviä esimerkkejä alkoholinkäytöstä.mitä vapaampi ja halvempi hinnoittelu sitä vähemmän ongelmia meillä Suomessa rajoitukset ja hinnoittelu tekevät alkoholista vääristyneen nautintoaineen ja viranomaisille ongelmia.hyvä esimerkki on entinen Ddr,yhdessä yössä heistä tuli kohtuu käyttäjiä hinnat tippuivat 90Prosenttia ja alkoholia sai yötä. Päivää mutta harva sitä enää tarvitsi kun tiesi että sitä naapuri gasthousesta voi hakea.milloin vain, muutos tosin kesti noin neljä kuukautta sen jälkeen itä saksalaiset uskoivat pysyvään muutokseen.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *