Raaka-aineet ja valmistusSulje

Virvoitusjuomia valmistetaan sekoittamalla puhdistettuun veteen hedelmistä puristettu mehutiiviste, aromit, sokeri tai muu makeutusaine ja tarkkaan kontrolloidut lisäaineet. Juoma hiilihapotetaan ja pullotetaan.

Virvoitusjuomien virkistävyyden määrää oikea sokerin ja hiilihapon suhde. Juomien hedelmäinen maku saadaan hedelmämehuista ja -aromeista. Hedelmämehun ansiosta juoman maku tulee sopivan täyteläiseksi. Makua täydentävät aromit ovat yleensä hedelmistä, marjoista tai kasviksista eristettyjä aineita, joita sekoitetaan sopivissa suhteissa toisiinsa.

Hiilihappo virkistää

Hiilihappo erottaa virvoitusjuomat monista muista juomista. Sen ansiosta juoma kuplii ja on virkistävä. Hiilihappoa lisätään 4 – 8 grammaa litraa kohti. Veteen liuetessaan hiilidioksidi muodostaa hiilihappoa, joka hajoaa herkästi takaisin hiilidioksidikaasuksi ja muodostaa tuolloin kuplia. Rikkoutuessaan kielellä hiilidioksidikupla saa juoman tuntumaan suussa viileältä ja virkistävältä. Maun lisäksi hiilihapolla on juoman tuoteominaisuuksia säilyttävä vaikutus. Valmistusvaiheessa se ”syrjäyttää” happea ja parantaa näin juoman säilyvyyttä.

Virvoitusjuomat säilyttävät tuoteominaisuutensa virheettöminä noin puoli vuotta, kun ne muistetaan säilyttää oikein. Jonkin verran normaalia huonelämpötilaa viileämmissä ja valolta suojatuissa olosuhteissa juoman parhaat ominaisuudet eivät katoa. Nautintatilanteessa virvoitusjuomat ovat herkullisimmillaan jääkaappilämpötilaan viilennettyinä.

Virvoitusjuomien kaksi suurinta makusegmenttiä ovat sitrushedelmäpohjaiset juomat ja kolajuomat.