Raaka-aineet ja valmistusSulje

Siideri saa makunsa omenasta ja päärynästä

Asetuksen mukaan siiderillä tarkoitetaan hedelmäviiniä, joka on valmistettu tuoreista tai kuivatuista omenoista tai päärynöistä tai niistä valmistetuista täysmehuista taikka täysmehutiivisteistä ja jonka alkoholipitoisuus on enintään 8,5 tilavuusprosenttia. Siiderin alkoholipitoisuuden on oltava kokonaan peräisin valmistuksen yhteydessä tapahtuneesta käymisestä. Tislatun alkoholin lisääminen siideriin on kielletty.

Nykyisin varsinaiset siiderin valmistajat yhä useammin aloittavat valmistuksen täysmehutiivisteestä, jonka viljelyyn ja mehun valmistukseen erikoistuneet tuottajat ovat raaka-aineeksi toimittaneet.

Täysmehutiivisteen valmistuksessa ei käytetä tavallisia, sellaisinaan syötäväksi tarkoitettuja omenoita tai päärynöitä. Tarkoitusta varten on vuosien varrella kehitetty esimerkiksi noin 350 erilaista omenalajiketta. Useimmiten mehutiiviste on puristettu useamman eri omenalajikkeen yhdistelmästä. Parhaat siideriomenat ovat yleensä pienikokoisia, kovia, kuitupitoisia ja maultaan katkeranmakeita ja vähähappoisia.

Täysmehutiivisteeseen lisätään vesi ja sokeri, jonka jälkeen käymisestä huolehtii hiiva. Ennen pullotusta siideri vielä suodatetaan kuten olutkin. Useimmiten siideriin lisätään hiilihappoa, mutta esimerkiksi Ranskassa valmistetaan myös hiilihapotonta siideriä.

Oikein säilytettynä viileässä ja valolta suojattuna siideri säilyy moitteettomana tuotteena hyvinkin vuoden ajan. Kuiva siideri sisältää energiaa suurin piirtein yhtä vähän kuin appelsiinivirvoitusjuoma ja makeakin siideri vähemmän kuin kuiva valkoviini.

Reilusti yli puolet suomalaisten nauttimista siidereistä ostetaan vähittäiskaupoista, ja siiderikulutus muodostuu pääasiassa enintään 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävistä tuotteista.