TutkimustuloksiaSulje

Tutkimustulokset tukevat olutta terveellisenä valintana

Oluella on kohtuullisesti käytettynä oma paikkansa terveellisessä ruokavaliossa ja oluen nauttiminen kohtuudella voi olla osa aikuisen ihmisen terveitä elintapoja.

Olut ja terveys – Kohtuukäyttö osana terveitä elintapoja -kirjanen jakaa tietoa kohtuullisen oluenkäytön mahdollisista hyödyistä ja riskeistä tämänhetkisten tutkimustietojen valossa.

Poimintoja sisällöstä:

  • Olut on monipuolinen ja suhteellisen vähän alkoholia sisältävä juoma, joka kohtuudella nautittuna voi kuulua aikuisen ihmisen terveisiin elintapoihin.
  • Koska olut kuitenkin sisältää alkoholia, sen nauttimisella on kaksi puolta. Runsas lyhytaikainenkin juominen voi kiistatta aiheuttaa vahinkoa, pitkäaikaisesta puhumattakaan. Toisaalta kohtuukäytöllä voi olla suotuisia terveysvaikutuksia.
  • Alkoholia kaihtavia ei kannusteta aloittamaan juomista (edes kohtuudella) terveyssyistä. Alkoholinkäyttö voi joissakin tapauksissa johtaa liikakäyttöön ja riippuvuuteen, jotka ovat terveydelle haitallisia.
  • Olutta tai muita alkoholijuomia nauttivia kannustetaan kohtuuteen osana terveitä elintapoja.
  • Vuosien mittaan eri puolilla maailmaa tehdyt tieteelliset tutkimukset viittaavat siihen, että säännöllinen oluen nauttiminen enintään kaksi annosta päivässä täysi-ikäisillä miehillä ja enintään yksi annos päivässä täysi-ikäisillä naisilla voi vaikuttaa terveyteen edullisesti. Se on yhteydessä yleisen kuolleisuusriskin pienenemiseen, pääasiassa sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja todennäköisesti dementian riskin pienentymisen vuoksi.
  • Kaikkien alkoholijuomien, myös oluen, käyttö voi vaikuttaa rintasyövän sekä paksu- ja peräsuolen, pään ja kaulan alueen, maksan ja ruokatorven syöpien riskiin, joskus pieninäkin annoksina.
  • Olut valmistetaan luonnollisista raaka-aineista: vedestä, viljasta, humalasta ja hiivasta. Se sisältää tavallisesti alkoholia ja pieniä määriä B-vitamiinia, kivennäisaineita, polyfenoleja ja kuitua.
  • Ruumiinpainon ja oluen välinen suhde on monimutkainen, mutta vaikuttaa siltä, että painonnousu saattaa olla yhteydessä runsaampaan alkoholijuomien, kuten oluen, käyttöön.
  • Alkoholiton olut voi olla hyvä vaihtoehto silloin, kun alkoholia ei haluta nauttia. Joissakin tutkimuksissa on tarkasteltu alkoholittoman oluen pääasiassa positiivisia vaikutuksia nesteytykseen, rintaruokintaan, ahdistukseen, uneen ja sydämen sekä verenkiertoelimistön biomarkkereihin, mutta lisää tutkimuksia tarvitaan.

Lue kirjanen Olut ja terveys – Kohtuukäyttö osana terveitä elintapoja 5. versio

Kirjanen on suomennettu Hollannin olutinstituutin (Kennistituut) tuottamasta kirjasesta Beer and Health – Moderate Consumption as Part of a Healthy Lifestyle – 5th Edition. Sisällöstä vastaa Olut ja terveys -kirjasen tieteellinen komitea.