OluttyypitSulje

Oluet jaetaan niiden valmistuksessa käytettävän hiivan mukaan pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Pohjahiiva laskeutuu käymisen aikana käymisastian pohjalle, kun taas pintahiiva nousee astian pinnalle.

Perinteikäs pintahiiva

Pintahiivaoluiden historia ulottuu ajanlaskun alkuun. Portteri on vanhin Suomessa valmistettava pintahiivaolut.

Vehnäolut
Weizen on raikas kesäolut Etelä-Saksasta ja Itävallasta. Kristalli on nimensä mukaisesti kirkas vehnäolut ja hefe samea pullokypsytetty ja siksi hiivallinen vehnäolut. Tumma vehnäolut Dunkel Weizen voi olla kirkas tai hiivallinen. Belgiasta löytyy ns. valkoinen vehnäolut witbier, joka on yleensä maustettu korianterilla ja pomeranssilla.

Berliner Weisse
Kevyt kesäinen vehnäolut Berliinistä. Tarjoillaan usein vadelmasiirapin kera.

Lambic
Spontaanilla käymisellä, ilman puhdasviljelyhiivaa valmistettu vehnäolut Sennen laaksosta, Belgiasta. Raaka-aineena on esim. 60 % ohramallasta ja 40 % raakavehnää. Mausteet antavat oman värinsä ja makunsa olueen. Gueuze on maustamaton ja happaman makuinen. Miedompaa ja sokerilla maustettua “kansanversiota” kutsutaan Faroksi. Framboise on maustettu vadelmalla, kriek kirsikalla ja cassis mustaherukalla.

Stout
Voimakkaan värinen, musta ja paahtunut stout on tyypillisimmillään irlantilaista. Kuivahkolla ja vahvalla stoutilla on pitkät perinteet Brittein saarilla.

Portteri
Tumma, runsas ja hedelmäinen olut, joka usein on aika vahva. Olut on syntynyt alunperin Lontoon kantajien (eng. porter) tavasta sekoittaa stoutia ja paria eri alea. Porterilla on pitkät perinteet Englannissa, Baltiassa ja Skandinaviassa. Sitä valmistetaan myös pohjahiivalla.

Ale
Yleisnimitys brittityyppisille ja hedelmäisille tummille oluille. Alen alkoholipitoisuus vaihtelee miedosta (mild ale) hyvin vahvaan (old ale, belgialainen ale). Real ale kypsyy pubin kellarissa ja tarjoillaan tuopissa.

Bitter
Kuiva, brittiläinen ale, joka tarjoillaan yleensä tuopissa. Usein vahvasti humaloitu, väriltään kuparinruskea tai vaaleampi.

Trappist
Belgialaisten Trappist-luostarien valmistamaa vahvaa olutta. Muualla luostarit valmistavat “tavanomaisia” oluita.

Alt
Kuparinvärinen saksalainen ale, usein Düsseldorfissa pantu. Maultaan kypsän pehmeä ja voimakas sekä puhdas (saks. alt = vanha).

Kölsch
Kuiva ja hedelmäinen, Kölnin alueelle ominainen kultainen olut.

Sahti
Sahti on pääosin ohrasta ja rukiista valmistettu vahva olut, jonka väri vaihtelee keltaisesta tummanruskeaan. Sahdissa maistuu voimakas banaanin aromi ja usein fenolisuus. Sahti käytetään tavallisesti leivinhiivalla. Se on perinteinen ruokaisa juoma Suomessa ja Virossa. Sahti on yksi harvoista ns. alkuperäisoluista.

Miellyttävä pohjahiiva

Valtaosa maailmassa nautitusta oluesta on pohjahiivaolutta, nimenomaan lageria. Myös Suomessa se on eniten juotu oluttyyppi.

Lager
Lager on pohjahiivaoluiden yleisnimi ja yleisimmin nautittu olut maailmalla. Sen alkuperä on oluelle yleensä ottaen varsin nuori: se aloitti maailmanvalloituksensa vasta 1800-luvulla. Lager (saks. varasto) viittaa sellaisiin oluttyyppeihin, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja on siksi melko pitkä.

Light
Yleensä vaaleankeltainen amerikkalaistyyppinen lager, jossa on matala energia- ja usein myös alkoholipitoisuus.

Pils
Pilsner, pils tai pilsener on alun perin kotoisin Tsekin Pilsenistä (Plzen). Se on vaaleaa täysmallasolutta, joka on maustettu runsaasti humalalla ja jonka väri vaihtelee vaaleasta kullankeltaiseen. Pilsillä on vain vähän yhteistä miedoimpien suomalaisten oluiden kanssa.

Rauchbier
Saksalainen rubiininpunainen tumma olut, jossa käytetään pyökkipuun savussa paahdettuja ja kuivattuja maltaita. Valmistetaan etenkin Pohjois-Baijerissa.

Dortmunder
Saksalainen, Dortmundissa pantu olut, joka yhdistetään etenkin normaalia vahvempaan, vaaleaan export-tyyliin.

Wieniläinen, wiener
Punainen, kullanruskea tai tumman makeahko mallasmainen lager, joka on alunperin lähtöisin Wienistä. Suomessa tyyliä edustavat vahvemmat jouluoluet.

Märzen
Voimakas, tummahko ja melko vahva olut. Nimi juontaa juurensa alunperin maaliskuussa pantuun olueen, jota nautittiin aina syksyn Oktoberfestiin saakka. Näitä kutsutaan myös Oktoberfest-tyyppisiksi oluiksi.

Münchener-olut
Münchener-tyyppinen olut on tumma, maultaan maltainen lager, jota kutsutaan nimellä Dunkel. Etelä-Saksassa juotava Helles puolestaan on vaalean lagerin eteläsaksalainen miedommin humaloitu versio.

Bock
Saksalaistyyppinen vahva, joko tumma tai vaalea olut. Tarjoillaan erityisesti kylmään vuodenaikaan. Tupla- eli doppelbock on erikoisen runsasmakuinen, bockia vahvempi olut.