OlutpruuviSulje

Näin järjestät onnistuneen olutpruuvin

Oluiden maistelu eli olutpruuvi on mukava tapa viettää iltaa ystävien kanssa. Jos olutpruuvin haluaa toteuttaa oikeaoppisesti, sen järjestämiseen tarvitaan oluiden ja innostuneen seuran lisäksi jalalliset lasit, pientä purtavaa, vettä sekä arvostelulomakkeet.

Oluita olutpruuviin voi valita monella eri tavalla. Yksi tapa on valita kaikki maisteltavat oluet yhdestä oluttyylistä, esimerkiksi kuusi kappaletta portereita, bock-oluita, lagereita tai vehnäoluita. Toinen tapa on maistella eri oluita laidasta laitaan, jotta oppii koko olutmaailman valtavan kirjon.

Muistiinpanovälineet on hyvä varata pöydälle, jotta kaikki pruuvilaiset voivat kirjoittaa arvionsa ylös. Pruuvissa voidaan myös esimerkiksi kilpailla leikkimielisesti siitä, kuka tunnistaa olutlaatuja eniten.

Olutta maistellaan jalallisista laseista, jotta lasin jalasta voi ottaa helposti kiinni ja pyöritellä lasia kädessä. Lasin suun tulisi mieluiten olla yläosasta sisäänpäin kaareutuva, sillä sellainen muoto kerää aromit. Viinilasit sopivat touhuun mainiosti. Oluen kaatamiselle on oma jipponsa: olut kannattaa kaataa lasiin reippaasti, jotta se kuohuu ja juoman tuoksut pääsevät vapautumaan.

Maisteltavaa olutta arvioidaan ensin värin perusteella. Kun olut on kaadettu lasiin, lasia voi pyörittää hieman ja katsoa valoa vasten, miltä juoman väri näyttää.

Oluen maku syntyy monesta asiasta, mutta aloittelija voi yrittää etsiä oluesta tiettyjä perusjuttuja. Ensin voi kokeilla löytää maltaan maun. Onko se makeaa vai pehmeää? Maltaalle vastapainoksi löytyy humalan katkeroa, se on ikään kuin oluen selkäranka. Oluita maistellessa olut kuuluu kulauttaa kunnolla alas, sillä vasta nielaisun jälkeen voi huomata tiettyjä makuja.

Halutessaan maistelun lomassa voi syödä jotakin pientä. Esimerkiksi suolakeksit, patonki ja pähkinät voivat olla hyviä naposteltavia. Tarjolle ei kannata laittaa vahvoja makuja, vaan tarkoituksena on, että suupalat neutralisoivat maisteluiden lomassa makuaistia. Ja vesikannu kannattaa myös varata pöytään.

Lataa tästä olutpruuvilomake