Raaka-aineetSulje

Energiajuomien piristävä vaikutus perustuu tutkittuihin ja turvallisiin raaka-aineisiin: kofeiiniin ja guaranaan. Lisäksi energiajuomat sisältävät tauriinia ja B-vitamiineja.

Kofeiinia esiintyy yli 60 kasvissa, kuten kahvissa, teessä, kaakaopavuissa, kolassa ja guaranassa. Suomalaisten suurin kofeiinin lähde on kahvi, jota suomalainen juo keskimäärin 160 litraa vuodessa. Energiajuomia suomalainen kuluttaa vuosittain 3,5 litraa. Kofeiini ei sovi kuitenkaan kaikille, kofeiiniherkkien ja raskaana olevien kannattaa valita kofeiiniton juomavaihtoehto.

Guarana on Brasiliasta peräisin oleva kasvi, jota on käytetty luonnollisena rohtona vuosituhansien ajan. Guarana antaa makua ja piristää. Osa energiajuomien kofeiinista tulee guaranauutteesta.

Tauriini on pienimolekyylinen aminohappo, jota on lihassa, kalassa, äyriäisissä, sienissä sekä eräissä pähkinöissä ja siemenissä. Lisäksi elimistö muodostaa tauriinia itse.

Yleisimpiä energiajuomiin lisättäviä vitamiineja ovat B-ryhmän vesiliukoiset vitamiinit, joiden ylimäärä poistuu elimistöstä. Joihinkin juomiin lisätään myös C- ja E-vitamiineja.

Lue lisää