« takaisin blogiin

Britannia tukee työllisyyttä ja kotimarkkinoita – olutvero jäädytetty jo kolmastiSulje

Britanniaa kuulee usein alkoholipolitiikassa kutsuttavan termillä ”nanny state”. Institute of Economic Affairsin tuoreen vertailun mukaan Britannia on kuitenkin vasta kolmantena alkoholipolitiikan vertailussa. Holhoavin lainsäädäntö löytyy reilulla etumatkalla Suomesta.

Britanniassa alkoholipolitiikka on jakautunut. Skotlanti kannattaa tiukempaa politiikkaa ja Englanti väljempää. Alueellisia ja paikallisia eroavuuksia on; esimerkiksi Lontoossa ei saa julkisessa liikennevälineessä nauttia alkoholijuomia. Sikäläinen alkoholilaki on ollut muuttumaton viime vuodet; edellinen suurempi veivaus tehtiin, kun ravintoloiden aukioloajat vapautettiin sääntelystä ja vähittäismyyntiä koskevat aikarajat poistettiin vuonna 2005. Uudistusta edelsi pitkä väittely vapauttamisen turmiollisuudesta, ja alkoholitutkijat varoittelivat alkoholinkulutuksen kasvusta. Alkoholinkulutus on kuitenkin viime vuosina laskenut myös Britanniassa, kuten muissakin EU-maissa, vapauttavista päätöksistä huolimatta.

Britanniassa mainonta on sallittua niin televisiossa, radiossa, ulkomainoksissa kuin lehdissäkin. Mainonnan sääntely on hyvin samankaltaista kuin Suomessa 1995−2008, eli mainontaa ei muun muassa saa kohdentaa alaikäisille, eikä siinä ei saa olla seksuaalista tai sosiaalista nostetta. Britanniassa nautitaan alkoholia määrällisesti melko samalla tavalla kuin Suomessa. Britanniassa on WHO:n tilastojen mukaan täysin raittiita selvästi Suomea vähemmän ja ongelmakäyttäjiä selvästi enemmän. Saman tilaston mukaan humalajuomisen osuus on pienempi kuin meillä. Maksakirroosikuolemien osalta ero on merkittävä – Britannian hyväksi! Kokonaiskulutus ei siis tämän esimerkin valossa suoraan korreloi haittoihin.

Terveysviranomaisen mukaan Britanniassa alkoholi aiheuttaa yhteiskunnalle arviolta 3,5 miljardin punnan budjettimenetykset (noin 4,4 miljardia euroa) . Suomessa – THL:n arvion mukaan – suorat budjettivaikutukset ovat 1,2 miljardia euroa. Tämä on yllättävää, koska väkeä Britanniassa on kaksitoistakertaisesti Suomen väestöön verrattuna, alkoholinkulutus on suurin piirtein samaa tasoa ja WHO:n kirjaamia haittoja vähemmän. Joku yhtälössä ei vaan kohtaa. Onko syy Suomen tehottomat sote-palvelut vai tilastojen tarkoitushakuisuus?

  • * ks. THL:n vastine alla
  • ** ks. Panimoliiton vastaus THL:n vastineeseen

Britanniassa on herätty viime vuosina huoleen kotimaisen panimoteollisuuden ja erityisesti ravintola-alan ahdingosta. Kulutusta halutaan myös siirtää väkevistä kohti mietoja. Nyt jo kolmena vuonna peräkkäin olutveron indeksikorotus on jäädytetty. Britannian hallitus haluaa tukea kotimaista työllisyyttä ja kotimarkkinoita.

Samaa viisautta toivoisi myös suomalaisilta päättäjiltä. Meillä on Euroopan unionin korkein olutvero. Se on yli nelinkertainen Viroon verrattuna. Virosta tuodun alkoholin määrä vastaa yli puolta kaikesta Alkon myymälöiden myynnistä. Määrä on lähes kaksinkertainen ravintoloissa nautittuun alkoholiin verrattuna.

Suomessa olutveroa pitää maltillisesti laskea ja justeerata sellaiselle tasolle, että matkustajatuontia voidaan hallita. Kulutusta pitää verotuksen keinoin ohjata mietoihin alkoholijuomiin. Nelosoluen myynti pitää siirtää valtion monopolista päivittäistavarakauppaan. Noin 65 % Suomessa nautitusta nelosoluesta on hankittu Virosta. Monopoli estää terveen kilpailun kotimarkkinoilla.

Kulutusta on ohjattava takaisin ravintoloihin. Kyse on kuluttajien maksukyvystä, ei tarjoiltujen annosten määrästä. Anniskelun arvonlisävero pitää laskea ruuan tasolle ja ravintoloiden happy hour -mainonta sallia uudelleen. Ylipäätään nyt on aika antaa porkkanaa kepin sijaan − työllisyyttä tukien ja juomakulttuuria kehittäen.

* THL:n vastine

** vastaus THL:n vastineeseen

 

Slidet: Haitat eri EU-maissa

Miten alkoholikuolemia tilastoidaan?

Nanny State Index

Iso-Britannian terveysviranomaisen vuosiraportti

Alkoholijuomien optimiverotus

Panimoteollisuuden toimialakatsaus

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *